Vraag

Het Zeeuwse fruitteeltbedrijf Maatschap Steijn-Bal heeft in Kwadendamme een perceel van zo’n twintig hectare. Hier worden onder andere peren geteeld, gesorteerd en verwerkt. Om de productie van de fruitteelt te vergroten, breidde Maatschap Steijn-Bal het perceel onlangs verder uit. Om de boomgaard continu van voldoende water te voorzien, schakelde Maatschap Steijn-Bal ons in voor de aanleg van een geautomatiseerde druppelbevloeiingsinstallatie. Ons advies was erg welkom: het nieuwe perceel had namelijk geen stroomvoorziening. Daarom dachten we ook op het gebied van elektrotechniek met Maatschap Steijn-Bal mee.

Aanpak

Na overleg met Maatschap Steijn-Bal en het verkennen van het perceel, maakten we een situatietekening en een plan van aanpak. We legden een druppelbevloeiingsinstallatie aan met een geautomatiseerd pompsysteem en leidingwerk. Het pompsysteem is uitgerust met een brandstofmotor. Dit zorgt ervoor dat de druppelbevloeiingsinstallatie een aantal keer per dag automatisch start, zonder dat er stroom aan te pas komt. Hoe vaak dit gebeurt, is volledig afhankelijk van de behoefte van de boomgaard.

Druppelbevloeiing op maat

Omdat het om een enorm groot perceel gaat, kozen we voor de aanleg van de druppelbevloeiingsinstallatie voor een hoofdbuissysteem. Hierop sloten we verschillende druppelslangen aan die zijn verdeeld in verschillende groepen. Op deze manier kan het volledige perceel naar behoefte worden voorzien van water.

"De samenwerking met Meeuwse Goes hebben we als prettig ervaren. Vooral over het professionele advies en het meedenken over een concrete oplossing zijn we erg te spreken. We hebben nu een goed systeem dat prima functioneert!" Rene Bal, eigenaar Maatschap Steijn-Bal

Resultaat

Met de aanleg van de geautomatiseerde druppelbevloeiingsinstallatie is Maatschap Steijn-Bal verzekerd van een grote mate van waterreductie. Ook is het fruitteeltbedrijf hiermee volledig ontzorgd. Op het monitoren na hoeft er verder niet meer naar het systeem omgekeken te worden.

Service en onderhoud

Onze fijne samenwerking met Maatschap Steijn-Bal hield na dit project niet op. Ook bij het onderhouden van de verschillende systemen komen onze specialisten weer in beeld. Zo zorgen we er bij de start van het winterseizoen voor dat de boomgaard maandenlang vorstvrij blijft. In het voorjaar maken we de boomgaard juist weer watervrij. Een mooie klus om voor deze fruitteler uit te mogen voeren!